Waarom de MTC ?

Een tijd terug moest ik in de top van mijn mast zijn omdat de windvaan scheef stond.

Geen probleem dacht ik, even met de boot onder de kraan en het is zo gepiept. Ik lig al jaren in dezelfde haven en ken de mensen daar goed dus even aan de havenmeester vragen wanneer het hem uitkwam. Het kon direct maar….. dat ging wel ± 60 euro kosten! Ja ja, zeilen is een dure hobby zei hij goed gemutst. Nou wist ik dat al maar ik besloot er op dat moment toch maar van af te zien. Tot dat mijn toplicht uitviel. Waarschijnlijk het lampje kapot want de stroomvoorziening was in orde. Moest ik alsnog de mast in. Gelukkig had mijn buurman een “broekje” en die wilde mij wel even ophijsen. De grootzeil val aan het broekje bevestigd en de val op de lier en draaien maar. Nou is mijn buurman niet het type sportschoolbezoeker maar toch ook zeker geen watje. Ik dacht dat zowel mijn lier als mijn buurman het zouden begeven! Wat een kracht kost dat. Meehelpen!, riep hij alsmaar. Zelf hing ik regelmatig met mijn rug naar de mast door mijn aangeboren onhandigheid in dat soort situaties. Eindelijk boven aangekomen bevond de top van de mast zich nog steeds een stuk boven mijn hoofd en bepaald niet op werkhoogte. Uiteindelijk is het toch gelukt maar het was verre van ideaal en voelde ook niet veilig. Ik ben mij gaan verdiepen in andere hulpmiddelen die er zijn en heb de meeste uitgeprobeerd. Conclusie: het is behelpen, er is vaak teveel kracht voor nodig, je hangt of staat onstabiel en je houdt het maar een beperkte tijd vol.

 

Herkent u deze problemen?  Ik denk het wel.  Tijd dus voor iets beters. Na anderhalf jaar experimenteren en vele proefmodellen later kan ik nu zeggen ‘HET WERKT!’

De Mast Track Climber is mijn antwoord op de ondervonden ‘onvolkomenheden’ bij andere hulpmiddelen. De MTC gaat uit van een ander principe. De naam zegt het al, je klimt de mast in via de ‘track’, de sleuf waar je grootzeil in zit. Het zeil moet daarvoor gestreken worden maar hoeft niet uit de sleuf ! De MTC kan gewoon direct op elke hoogte die u wilt boven het neergelaten zeil in de sleuf bevestigt worden. Je bevestigt de grootzeil val aan je klimgordel, de MTC aan je voeten en je begint te ‘klimmen’ Iedere keer dat u uw knieën strekt, trekt de persoon bij de lier de val strak. Dit kost geen moeite want u word niet opgehesen. Dan gaat u hangen aan de val en trekt uw voeten met de MTC op. Vervolgens strekt u de benen weer en word de val weer aangetrokken.

Als u naar het Filmpje gaat zal alles duidelijk worden.

 

Solo

 

Het is ook mogelijk om met de MTC solo de mast in te klimmen. Daarvoor is een handunit ontwikkeld die de functie van de grootzeilval bij het klimmen overneemt. U maakt uw klimgordel met een korte lijn vast aan de handunit i.p.v. aan de val. Nu gaat verder alles hetzelfde. Elke keer dat u uw benen heeft gestrekt, verplaatst u de handunit omhoog tot uw armen gestrekt zijn. Dan gaat u simpel hangen in uw klimgordel en nu kunt u zonder moeite uw voeten optrekken en de voetunit omhoog schuiven. Als u goed kijkt op deze video ziet u hoe het werkt.