overloop montage systeem

 

 

 

 

 

 

Veel zeilboten kunnen hoger en sneller varen als er een overloop aanwezig zou zijn maar dat is lang niet altijd het geval. Er zijn verschillende systemen op de markt van goede gerenomeerde merken in alle prijsklasses. Het probleem is ,waarop monteer ik zo’n systeemm op mijn boot. En dat is vaak het begin van een projekt ,want er worden nog al wat krachten uitgeoefend op een grootschoot  dus het moet voldoende zwaar uitgevoerd worden en je wil het er ook goed uit laten zien. En als het even kan ook nog wegneembaar zodat het niet in de weg zit als je het niet gebruikt.En daarvan heb ik vele geslaagde maar even zo vele  minder geslaagde oplossingen van gezien.

Vaak van hout wat onderhoud vergt en om het weg te kunnen nemen blijft er vaak gevaarlijke scherpe hoekstuuken o.i.d in de kuip achter wat tot vervelende verwondingen kan lijdenEn omdat ik zelf op mijn boot een overloop wilde monteren begon mijn ontwerpers bloed te kriebelen en dat heeft geresulteerd in een slimme oplossing die toepasbaar is op de meeste boten tot ongeveer 31voet en waarop alle gangbare overloopsystemen gemonteerd kunnen worden. En je hoeft geen superklusser te zijn om het te installeren. En het voldoet aan alle eisen die je er aan mag stellen, dus sterk ,fraai en gemakkelijk weg neembaaren er blijven alleen 2 mooie slotplaatjes vanRVS achter.

WERKINGSPRINCIPE

 

Het ontwerp betreft een wegneembare montagesysteem t.b.v. het aan brengen van een grootschoot overloop op zeilboten waar standaard geen voorziening/plaats aanwezig is voor een grootschootoverloopsysteem

Dit montagesysteem bestaat uit een geanodiseerd aluminium extrusie profiel waarin aan de onder en boven zijde eenmontage- sleuf is opgenomen en aan de uiteinde slotpennen zijn gemonteerd in kunststof blokken.

Deze slotpennen vallen in gaten in rvs slotplaten die in/op de boot gemonteerd worden en deel uit maken van het ontwerp van de montage balk

Aan 1 uiteinde van de balk zitten de slotpennen vast in het extrusie profiel en aan het andere uit einde bevinden deze slotpennen zich in een in-uitschuifbaar kunststof blok. met de hand te verschuiven, dus gereedschaploos,gemakkelijk en snel.

dat het mogelijk maakt de balk los te nemen door dit blok te in te schuiven waardoor de slotpennen uit de slotplaten geschoven worden.

Dit verschuifbare blok word vast gezet/gezekerd als de balk is gemonteerd om los raken van de balk te voorkomen.

OOK IS HET MOGELIJK de montagebalk te bevestigen met kartelbouten b.v als je deze makkelijk kunt bereiken vanuit de bakskisten of op een andere plaats van binnen uit. Voor nog meer zekerheid en betere waterdichte afdichtingsmogelijkheden. standaard word de afdichting meegeleverd.

Er word hard gewerkt aan een eerste proef model en binnenkort word de eerste boot er mee uitgerust voor verdere tests en natuurlijk foto’s.

Binnenkort kom ik hier met meer informatie,foto’s ,techniek ,enz

wegneembare overloop montageprofiel, removeable mainsailsheet traveler support beam.

geschikt voor alle traveler systemen, zoals BARTON,LEWMAR,HARKEN, ENZ.maar het is ook mogelijk om direkt op het profiel een eigen samengestelde set van diverse onderdelen te moteren b.v. Op basis van een genuarail of iets 2e -hands gekocht.

Ideaal dus voor de handige doe het zelver die het beste uit zijn boot wil halen.!!

wilt u zo vriendelijk zijn als u de tekeningen gezien hebteen reactie achter te laten via het contact formulier op deze pagina, mag ook anonien, er zijn geen verplichte velden

en net als het montagesysteem kan ik ook wel tegen een stootje

overloop exploded

overloopin kuip laagoverloop montage

 

overloop met vaste bevestiging

Bestand 22-05-16 10 07 49 Bestand 22-05-16 10 07 14 Bestand 22-05-16 10 08 14

wil je meer over mij weten en wat ik nog meer doe of gedaan heb kijk dan eens op mijn Facebook pagina gewoon even naar https://www.facebook.com › arie.wassink.1 en kijken onder mijn projecten